Műanyag nyílászárók és a penész: Tévhit vagy valóság?

A műanyag nyílászárók elterjedésével gyakran hallani a penészesedéssel kapcsolatos aggályokat, sokan úgy gondolják, hogy az ablakok és ajtók légmentes zárása miatt alakul ki penész a lakásokban. De vajon valóban ez lenne a helyzet?

A valóság ennél árnyaltabb. A penészfoltok megjelenése nem a műanyag nyílászárók felelőssége, hiszen a penészgomba spórái a levegőben is jelen vannak, és ha a feltételek adottak, bárhol megtelepedhetnek. Nézzük, milyen tényezők kedveznek a penészesedésnek:

  • Nem megfelelő szellőzés: Ez a leggyakoribb ok! A nem megfelelő szellőzés akadályozza a pára távozását a lakásból, ami ideális közeget teremt a penészgomba számára. Fontos, hogy minden nap alaposan szellőztessük át az otthonunkat, hogy beengedjük a friss levegőt.
  • Magas páratartalom: A fürdőszobák, konyhák a penész melegágyai, mivel ezekben a helyiségekben a páratartalom tartósan magas lehet. A páratartalom ideális értéke 40-60% között van, ha ezt túllépi, páraelszívó vagy szellőztető rendszer kiépítése lehet a megoldás.
  • Hőhidak: A hőhidak olyan helyek a lakáson, ahol a belső fal hőmérséklete alacsonyabb a környező levegő hőmérsékleténél. Ez szintén ideális feltételeket teremt a penésznek, de nem kell kibékélnünk vele, a hőhidak megszüntetése szakszerű szigeteléssel lehetséges.

Tévhitek helyett tények!

Kijelenthetjük tehát, hogy a műanyag ajtók és ablakok légmentes zárása önmagában nem jelent problémát, a penészesedés kérdése ennél sokkal összetettebb. Engedjük el a tévhiteket, és helyettük alapozzunk tényekre, amikor új nyílászárókat választunk!

A műanyag ablakok és ajtók kiváló hőszigetelő képessége révén csökkenthetjük a fenntartási költségeket, az energiafogyasztás optimalizálásával pedig kíméljük a bolygót is. A modern nyílászárók ráadásul a zajokat is kiszűrik, csöndet és nyugalmat teremtve ezzel otthonunkban.

Ön mire alapozza a döntést? Ha műanyag nyílászárókkal szeretné gazdagítani az otthonát, nálunk jó helyen jár, csupa neves gyártó termékével dolgozunk. Válasszon ablakot, bejárati ajtót vagy akár műanyag tolóajtót a legkiválóbb minőségben, és élvezze az új nyílászárók előnyeit!