Milyen legyen a zsaluzia?

A zsaluzia előnyeit Ön is az otthonába költöztetheti, de talán nem is gondolná, mennyi féle szempontot érdemes átgondolni a rendelés előtt. Íme egy kis segítség!

A zsaluziára szokás a reluxa kültéri változataként tekinteni, és bár szerkezetileg valóban nagy a hasonlóság, valójában egy olyan, többfunkciós árnyékolóról van szó, aminek nem akad párja. A forgatható lamellákból adódóan precíz árnyékolásra és változatos fényzárásra ad lehetőséget, de a zsaluzia jól teljesít a hő- és hangszigetelés terén, gondoskodik a vagyonvédelemről, óv a kíváncsi tekintetekkel szemben, végül pedig növeli a ház esztétikai értékét.

Az elképesztően sokféle lehetőségnek köszönhetően a helyszín sajátosságaira és az egyedi igényekre szabható, dönteni lehet a beépítés módjáról, a lamellák kialakításáról, a működtetésről és természetesen a méretezésről, színezésről is. Vegyük sorra, mit takarnak pontosan ezek a szempontok és hogyan érdemes választani!

A tokszerkezetek lehetőségei

A vakolható tokos szerkezet a legkedveltebb, hiszen ahogy arra az elnevezés is enged következtetni, ebben az esetben a tokszerkezet teljesen elrejthető, az esztétikus, letisztult megjelenés pedig sokak tetszését elnyeri. Ezzel a konstrukcióval ráadásul a hőszigetelés hatékonyságát is fokozhatjuk, vagyis a stílus és a funkció tökéletes párosáról van szó.

Ám mivel a vakolható tokos verzió telepítése komoly bontási és építési munkával jár, csak építkezés, utólagos hőszigetelés kialakítása esetén érdemes ezt választani, máskülönben nem éri meg. Szerencsére nem kell lemondani a zsaluziáról akkor sem, ha egyszerűen csak új árnyékolóra van szükség, ebben az esetben ott a külső tokos megoldás, ami a megfelelő nyílászáróval kifejezetten jól mutat.

Hogyan válasszunk lamellát?

  • A C lamellás típus a klasszikus, egyszerű és nagyszerű változat, jól mutat nyitott és zárt állapotban egyaránt, ráadásul kiváló ár-érték arányt képvisel.
  • Az S lamellás változat jobban teljesít a szigetelés terén és csendesebb működést tesz lehetővé, ezen felül formavilágán is látszik, hogy továbbfejlesztett változatról van szó.
  • A Z lamellás kialakítás minden tekintetben a lehető legtöbbet nyújtja, tökéletes funkcionalitással és modern megjelenéssel tökéletesítheti az otthonunkat.

Működtetéssel kapcsolatos kérdések

A mozgatás legegyszerűbb módja a hajtókaros megoldás, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben kézi erővel működtetjük az árnyékolót. Manapság azonban egyre nagyobb figyelmet kap a motoros zsaluzia, ami nem igényel extra helyet vagy előkészületet, csupán a villanyszerelési munkálatokról kell gondoskodni, az eredmény pedig színtiszta kényelem, hiszen akár a kedvenc kanapénkban ülve is szabályozhatjuk az árnyékolót.

A motoros zsaluzia felszerelhető különféle szenzorokkal, például fény- és szélérzékelővel, melynek köszönhetően az árnyékoló reagál az időjárás változásaira. Amellett, hogy ez még nagyobb komfortot jelent, a fenntartási költségek csökkenésével és megnövelt vagyonvédelemmel is szolgál, ezen felül ráadásul még ott az intelligens épületvezérlés lehetősége is.

Méretezés és színválasztás

A zsaluzia megállja a helyét szabvány méretű ablakok esetén, de akár egészen nagy ablak- és ajtófelületek is lefedhetők vele, vagyis a kérdés csak az, hogy pontosan hol szeretnénk kihasználni az előnyeit. Természetesen a színezést tekintve is rengeteg lehetőség akad, lényegében a RAL színskála alapján bármilyen verzió megvalósítható, így az árnyékoló harmóniát alkothat a homlokzat stílusával, színvilágával.

Rengeteg kérdésben kell tehát dönteni, és a zsaluzia úgy lesz tökéletes, ha Ön is mindent alaposan átgondol. Ha már megvannak az elképzelései, esetleg kérdése lenne, lépjen velünk kapcsolatba, mindenben szívesen segítünk!