Ablakápolás

MŰANYAG ABLAKOK TISZTíTÁSA ÉS ÁPOLÁSA

Az Ön ablakainak műanyag keretanyaga időjárásálló, értékálló, könnyen ápolható alapanyagból j
készült. Megfelelő tisztítással és ápolással nagyon sokáig örömét leli majd ablakaiban, azok sokáig
szépek maradnak.

Ahhoz, hogy ablakaiban több örömöt leljen, a keretfelület tisztításával kapcsolatban néhány támpontot figyelembe kell venni, melyeket az alábbiakban gyűjtöttünk össze. Ezek a fehér és színes műanyag ablakokra egyaránt vonatkoznak. Kérjük, ezek mellett mindenképp vegye figyelembe az ápolási leírásokat is, melyeket vásárlásakor vagy az ablaka beépítésekor kézhez kapott.

FONTOS

A VÉDŐFÓLIÁT KÖZVETLENÜL A BEÉPÍTÉST KÖVETŐEN EL KELL TÁVOLÍTAN!! 

A védőfólia védi ablakait a sérülésektől. Élettartama az ablak gyártásának és beépítésének időtartamára tervezett. Ezt a fóliát közvetlenül az ablak beépítése után el kell távolítani az ablakról! Minél tovább van napsugárzásnak kitéve a védőfóliával ellátott profil, annál nehezebb eltávolítani a védőfóliát a profilról. Ez egészen addig fokozódhat, hogy a védőfólia eltávolítása már egyáltalán nem lesz lehetséges.

Környezeti hatások hiányos vagy nem megfelelő tisztítással kombinálva tartós felületi károsodásokat idézhetnek elő (pl. sárga elszíneződés a fehér profilon). Környezeti hatás lehet virágpor, különösen vasútvonalak mentén rozsda , kátrány és vasrészecskék, valamint ipari por, koromrészecskék, vas tartalmú gyep-táp

 ALAPTISZTÍTÁS – BEÉPÍTÉST KÖVETŐ SZENNYEZŐDÉS

A beépítéskori gondosság ellenére keletkezhetnek habarcs maradék-, beépítőhab-, csiríz-, ragasztók általi szennyeződések. A legtöbb maradvány a fehér ablakkeretről az alábbi tippek figyelembe vételével gond nélkül eltávolítható. Színes kasírozású kereteknél ez csak korlátozottan lehetséges, különben a fólia, és ezáltal a színes felület megsérülhet.

Cement-, csemperagasztó-, ásványi vakolat és homlokzati festék által okozott szennyeződések tisztítása:
– Fehér és színes ablakoknál is lehetséges
– A felület meleg vizes leöblítése, tisztítás pH-semleges szappannal
– A szennyeződés kb. 5 perces áztatása, és többszöri meleg vizes leöblítése
– Utána a szennyeződések eltávolítása az ablakról egy puha kefével és ismételt meleg vizes leöblítés

PUR-hab-, tömítőanyagok- és különböző műgyantavakolatok által okozott szennyeződések tisztítása:
– Bevonatmentes fehér ablakoknál és színes felületeknél is csak korlátozottan lehetséges
– Egy félkemény döntött spaklival a szennyeződés óvatos letolása
– Nedves letörlés

A ragasztómaradékot az üvegről ferdén tartott borotva pengével óvatosan tolja le.

RENDSZERES TISZTÍTÁS

A műanyag ablakot rendszeresen -, legkésőbb a látható szennyeződés megjelenésekor – tisztítani kell. A sima, zárt pórusú és higiénikus felület tisztogatásához gyakorlatilag csupán egy híg langyos vizes mosogatószer-oldatra és egy puha kendőre van szükség. A por- és eső általi általános szennye ződések esetén tenzid alapú háztartási szerekkel történő többszöri tisztítás lehetséges. Színes ablakokhoz kifejezetten csak akril felületekhez jóváhagyott anyag használható.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A TISZTÍTÁSHOZ

A tisztítószerek különböző hatást válthatnak ki a pvc profilokra. Ezért kérjük, hogy csak tiszta vízzel és pH-semleges szappannal takarítson. Ezen kívül csak szakcég által jóváhagyott tisztítószerek használhatók.
A nem természetes időjárási viszonyokból származó szenynyeződéseket, mint pl. a napkrémet is haladéktalanul el kell távolítani.
Ha igazán jól és biztonságosan akar eljárni, használja ablak szállítója által ajánlott speciális ápolószereket.
Részletes információkat ablakgyártó partnerénél kaphat a műanyag ablakprofilok kémiai anyagokkal szembeni ellenállóságáról.

TIPP!

Mossa le az ablakkeretet és a tömítéseket a tisztítás végén
tiszta vízzel!

Ha kosz, tisztítószer és víz keveréke marad a kereten, a víz elpárolog, és a visszamaradó tisztítószer-kosz elegy beleéghet
a felületbe.

Nem minden műanyag-tisztítószernek mondott termék megfelelő valójában. Kérjük figyeljen az alábbi támpontokra:

Megfelelő szer például:

 • Mosogatószer
 • Lágy, neutrális univerzális tisztítószer
 • Ablakgyártótól származó tisztítószer
 • Tiszta víz

Nem megfelelő szer például: 

 • Felület roncsoló súrolószer vagy vegyianyag. mint nitró-higító, benzin, ecetsav, körömlakklemosó, alkohol vagy hasonló (Figyelem!Ezek összetevői sem lehetnek a tisztítószernek!)
 • Narancs-/citromaroma tartalmú tisztítószer
 • Ammónia tartalmú szer, szalmiákszesz
 • Kén tartalmú szer (Csempetisztító)
 • Szemcsés és súroló tisztítószerek
 • Segédeszközök, mint acél- vagy mosogató dörzs szivacs, edénytisztító dörzsi.

SZELLŐZTETÉS

Belső terek használata során a levegő káros anyagokkal telítődik. Higéniai okokból ezt a használt belső levegőt alapos szellőztetéssel fel kell frissíteni. A korábbi évtizedekkel szemben ma a legnagyobb problémát a beltérben jelentkező magas páratartalom okozza, ami a lélegzés, a főzés, fürdés, mosás által képződik. Ez a pára korábban viszonylag egyszerűen, a tömítetlen ablakok résein folyamatosan végbemenő légcserével távozott a belső terekből. A mai modern, légzáró ablakok mellett ez a lehetőség már nem adott, így a levegőben lévő nedvesség a kicsapódási pontot elérve kondenzálódik, és a belső felületeken nedvesedést, majd penészképződést okozhat.
A megfelelő szellőztetés így elengedhetetlen a kellemes belső klímához, ezért

 • reggelente minden helyiséget szélesre tárt ablakokkal 5-10 percen át kell szellőztetni
 • a nap folyamán lehetőség szerint többször, szélesre tárt ablakokkal a teljes belső levegőmennyiséget át kell szellőztetni
 • a szellőztetés alatt a fűtőtesteket lehetőség szerint le kell zárni
  A rövid idő alatt, kitárt ablakokkal történő, teljes belső légcserénél a helyiség csak kis mértékben hűl le, így csekély energiafelhasználással ismét könnyen felfűthető.

KARBANTARTÁS

Ablakai működésének hosszútávú biztosításához ajánljuk, hogy évente legalább egyszer a mozgó vasalatokat egy csepp olajjal kezelje.
A gumitömítéseket vízzel kell tisztítani és szilikonnal rendszeresen áttörölni.